28 januari 2014

Bitter hemmafru.

Ibland blir jag bara så oerhört frustrerad över att vara här hemma och bara "vara". Jag kan inte göra mycket utan det magiska gröna kortet och det är så frustrerande. 

Jag kan inte ta körkort, öppna bankkonto eller söka jobb för den delen. Just nu är jag inte intresserad av att plugga heller, då jag nyss suttit i skolbänken, men det är klart att om det skulle behövas för ev. jobb så absolut.

Jobbsökande känns väldigt avlägset just nu, då vi har noll koll på när det sköna gröna anländer. SUCK!

När jag immigrerade, så sa immigrationsofficeren att det kunde ta allt från någon månad upp till ett halvår eller mer...Hur lång tid tog det för er?!

Jag känner mig verkligen helt värdelös...

30 kommentarer:

 1. Jag är nästan 100 % säker på att du kan använda visumet i passet som greencard tills du får ditt greencard. Så länge du har fått social security så ska det inte vara några problem att söka jobb, ta körkort och så vidare. Jag är rätt säker på att det är vad de sa till mig när jag ringde efter att ha varit här i två månader utan att det hade dykt upp. Att visumet i passet gäller som green card i 6 månader. Men ring och kolla med dem för att vara på den säkra sidan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag väntar fortfarande på mitt ssn..och tills vidare finns det nog inte så mycket mer att göra än att avvakta och naturligtvis kontakta dom.

   Radera
 2. För mig tog det bara drygt tre veckor innan det kom :) Vissa har jag sett fått vänta längre dock...ring gärna och kolla. Du har ju ett ärendenummer som du kan uppge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj det gick fort. Jag väntar som sagt fortfarande..

   Radera
 3. Jag kunde ansöka om att öppna bankkonto med Chris (då han är amerikan). Du kanske kan öppna ett joint med Ken? Det enda de ville se var mitt svenska pass och giltigt visum. Håller tummarna på att kortet kommer snart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har vi gjort. Vi la till mig på Kens konton när vi gifte oss. Men vad jag menar är att ha möjligheten att skaffa mitt egna om du förstår vad jag menar. Allt går genom Ken just nu.

   Radera
 4. Jag vet precis hur du känner dig! Jag är i samma sits själv, bortsett från att jag har ännu mer pappersarbete innan jag kan ansöka om mitt green card.

  Men är jag helt ute och cyklar nu, eller läste jag tidigare i din "Om mig" att din man jobbat/eller gör det fortfarande inom U.S. Airforce? Om så nu är fallet så finns det ett hotline nummer för anställda inom den amerikanska militären där man får hjälp mycket snabbare och man hamnar liksom överst i kön. Man kan också begära att "få det gjort" lite snabbare så att säga. Det var så vi gjorde med min visumansökan och det var därför allt blev färdigt efter 3 månader för mig.

  Men håll ut! Försök tänka på hur mycket du kommer att sakna det här lugnet när du väl har ett jobb sedan, det är i alla fall vad jag försöker att intala mig själv ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han slutade för US Airforce 2005 och jobbar sedan dess för Lockheed Martin, vilket ändå gjorde det möjligt för oss att få lite förtur när det gällde att skynda på mitt visum. Har inte undersökt om vi kan göra det nu också..måste undersökas :)
   Det finns alltid något att göra här hemma, men ibland blir jag så frustrerad. Funderar på en fotokurs eller nåt... och till helgen kommer Linus och då blir det verkligen fart på vardagen och jag kommer ut lite mer, vilket ska bli kul.

   Radera
 5. Hela processen verkar ju ga snabbare om man redan ar i USA nar man ansoker sa jag kan ju inte riktigt jamfora min upplevelse med din. Daremot vet jag att jag fick mitt arbets tillstand medans vi vantade pa att fa green cardet (innan vi ens blev kallade pa intervjun). Har du ansokt om arbetstillstandet eller vantar ni bara pa green card?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det verkar så..men precis som du skriver så kan inte jag jämföra med hur processen härifrån går till. Vi väntar på mitt ssn och greencard för tillfället.

   Radera
 6. Förstår att det känns frustrerande men inte för att låta klämkäck så finns det säkert ändå saker du kan fylla denna tiden med medan du väntar. Även om du inte har större lust till att plugga så finns det faktiskt en hel del intressanta kurser via svenska universitet och högskolor som kan vara kul. Man kan kolla efter kurser som man har mer som intresse. Jag har bland annat gått en kurs i bildbehandling och foto eftersom jag har det som intresse. Kurser via svenska högskolor är ju gratis också. Anmäl dig och Linus till någon bra valpkurs. Kolla efter föreningar och olika typer av meet up grupper där ni bor. Kan vara kul och få erfarnhet från andra som flyttat dit också. Även om man inte jobbar kan det vara kul och nyttigt att skaffa sig en egen social krets. Knyta kontakter som sedan kan vara bra inför arbetslivet. Kolla SWEA, Internations, Meetup.com
  Dessa grupper brukar också ordna en hel del kul aktiviteter.
  Även om du tränar på cross trainern hemma så kan det ju ändå vara bra att komma ut och träffa andra genom att köra någon träningsform eller dans eller något i en grupp.
  Vill bara peppa lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pepp är vad jag behöver nu! :) Vi har kikat på valpkurser, då det ligger närmast till hands, men jag skulle också jättegärna vilja lära mig om fotografering. Vi har en fin Canon som ligger här hemma och samlar damm..tyvärr. Kanske finns det några online kurser?
   Tack för uppmuntran♡

   Radera
 7. Jag tror precis som ovanstående att du kan söka jobb ändå! Och kanske kan du göra något charity work undertiden? Det finns massor med sådant! :) Eller börja på någon slags förening för egna företagare, gå på meet ups (meetup.com) Det finns nog massor att göra om du känner dig uttråkad :)
  Mitt green card fick jag också på 3 veckor. Superfort! Alla var helt chockade, haha. Så ditt dimper nog ner när som helst vännen! Hang in there! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. 3 veckor?! Holy moly.. :)
   Jag har börjat undersöka om att ställa upp som volontär på av sjukhusen här. Min vän Sandra jobbar där ibland på helgerna och det skulle vara perfekt.

   Radera
 8. Ja, men på det visum du har måste du väl kunna söka jobb?
  Du väntar väl bara på det formella GC just nu? Tar det tid även med SSN ? Det fick jag direkt nästan, men det är ju länge sen nu.
  Precis, gör ngt volontärarbete under tiden, det ser bra ut på då du ska söka jobb på riktigt sen. Du kan jobba på sjukhus som volontär, på bibliotek, på skolor etc.
  Nej, att landa i en ny tillvaro är inte lätt, jag vet. men för mig blev det lättare då jag fick ett jobb att gå till, vilket jag nog fick ganska snabbt. Det skulle itne förvåna mig alls om du får söka jobb på det visum du har, det måste ju motsvara ett GC? SSN tycker jag inte heller borde vara svårt att få.
  Lycka till!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu väntar jag både på SSN och GC...knepigt att det verkar ha gått så fort för alla andra. Nåväl, vi ska kontakta dom och hoppas att det börjar röra på sig.
   Jag har börjat höra efter om volontärarbete på ett av sjukhusen downtown, där Sandra faktiskt jobbar som volontär också ibland på helgerna. Kul.

   Radera
 9. Se det positiva i att inte jobba än, då får du ju vara mammaledig med lilla ♥ tills han blir lite större. Jobba hinner man göra tillräckligt ändå... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag ska försöka vara lite mer positiv och ta fram det goda om att vara hemmafru och snart mamma till Linus, det ska bli mysig och jag tror att det kommer att föra med sig massa roligheter och nya bekantskaper. Någon nämnde valpkurs och det är precis vad vi pratat om. Och naturligtvis otroligt roligt att få besök om några veckor ;)

   Radera
 10. Jag skaffade mitt SSN innan jag hade mitt GC sa om du har ett visum sa kan du skaffa ett SSN vilket innebar att du kan oppna bank konto samt ta korkortet. Dessutom pa lordag far du en liten valp att ta hand om sa nu kommer all ledig/ensam tid att forsvinna ;-) Men jag vet hur trakigt det ar att vara hemmafru. Jag blev galen. Jag vet inte hur du kanner att jobba som barnvakt men det finns ju en hel del jobb och det ger nagot att gora direkt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ansökt om ssn och gjorde det i samma veva som jag fick mitt visum, men det har inte dykt upp än.
   Vi har verkligen mycket att se fram emot i helgen både med resa till San Antonio och naturligtvis för att hämta Linusbus! :) Vi ska ta med honom på valpkurs och hoppas då skaffa nya bekantskaper. Kul.

   Radera
 11. Oj så länge? Nej, jag hade SSN och det gröna kortet inom några veckor. Det kommer nog snart. Håll ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det verkar ta sin tid.. Sökte du från USA eller Sverige?

   Radera
  2. Ja alltså, du och jag gick väl igenom exakt samma procedur? Jag sökte från Sverige och flyttade över när vi fått godkänt på ambassaden i Stockholm. Fick "kuvertet" med posten och sedan flög vi över till USA. Väl i USA väntade jag nog max en månad på först SSN och sedan kortet.

   Radera
 12. Det tog ganska exakt två månader innan jag fick mitt green card. Mitt SSN fick jag dock mycket snabbare. Jag skaffaffade körkort innan jag fått mitt riktiga green card vilket fick resultatet att det bara var giltigt i ett år (Då jag bara hade ett temporär green card giltigt i ett år i form av stämpeln i mitt pass).
  Nu i dagarna är det dags för mig att skicka in pappren för removal of conditions på mitt green card. Näsan 600 dollar kostar det. Och om ett år blir det ungefär lika dyrt när det är dags för medborgarskap (Dyrt, men så värt det).

  SvaraRadera
 13. Välkommen hit och tack för din kommentar.
  Jag har varit här i snart två månader och hoppas att det kommer inom en snar framtid. Till våren kan vi skicka in för removal of conditions, då vi varit gifta i två år. Tråkigt att det tar sådan tid och kostar pengar. Det finns annat roligt att lägga pengarna på eller hur? :)

  SvaraRadera
 14. Tyvärr får du vänta ett tag till. Vi hade också varit gifta ett tag när vi flyttade, men de räknar två år från dagen man flyttade till USA (då visumet stämplades) :-/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört samma sak vad gäller det. Men det har som tur är ingen betydelse, mer än att, ja, man är där på "conditions" (=du måste göra den ansökan för att green cardet ska bli "permanent"), så har jag uppfattat det i alla fall.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Ja, när man tagit bort "conditions" så får man ett green card som är giltigt i 10 år. Det spelar i och för sig mindre roll hur länge det är giltigt om man ansöker om medborgarskap ett år senare (Man kan ansöka om medborgarskap tre år efter man invandrat).

   Radera

Skriv gärna några rader! :)