21 januari 2011

fast forward.

Jag har precis pratat med Ken och han hade packat alla sina saker och klippt sig. Åhh vad snygg han var. <3
Han ska till flygplatsen om ca. en timma och därifrån vidare mot Afghanistan med ett stopp i Kuwait. Jösses vilken resrutt dessa killar har och vad många soldater, kontrakterare och "civila" som färdas fram och tillbaka varje dag mellan alla basen som finns i dessa länder.
I vilket fall, så skulle han höra av sig så snart han kom fram till sitt Camp.
Att sitta och prata i flera timmar med Ken är så underbart och vi pratar mycket om USA och jag önskar att tiden gick så mycket fortare och att vi kunde kan flytta över dit N U.
Skulle vilja trolla, så att det kunde ske nu. Men p.g.a. studier och utlandsjobb så får vi ta flytten när visum delen är avklarad och då jag har fått ett O K att resa in.

Det som vi har börjat fundera på nu, är tiden. Kommer allt att klaffa tidsmässigt?
Vi har läst på flera sidor b.la. Visajourney och vi tycker fortfarande att K1 visumet passar oss bra och jag hoppas att det inte kommer att föra med sig komplikationer. 
Men vårt dilemma är när vi egentligen ska påbörja ansökan?
Jag kommer att gå i skolan tills Juni 2012 och det är svårt för Ken att veta i nuläget hur hans kontrakt ser ut då och när han kan åka tillbaka till USA.

Genom andra bloggar, så har jag förstått att det är ingen ide att ansöka i nuläget eftersom jag/vi med största sannolikhet skulle bli nekade visum, eftersom ingen av oss är eller bor där nu.
Så vi får avvakta, men frågan är hur länge eftersom 2011 är här? 
(Jag vet att det är ett tag kvar, men det skadar inte att ha läst på.)
Är det nån som har någon ide eller tips om att det finns några "genvägar" eller nåt som kan hjälpa oss på vägen, så får ni gärna höra av er.

Bild från Google.

7 kommentarer:

 1. Ja, tänl vad tiden går fort! Det är lika bra att börja planera. Vi hade planer på att flytta sommaren 2011 och den sommaren är strax här. Tyvärr har planerna inte gått i lås då makens mamma blev sjuk. Vi får förmodligen skjuta upp ett år eller så. Sen är ju ekonomin i USA inte den bästa och risken är ju att både maken och jag blir arbetslösa när vi kommer dit...
  Jag hoppas att det klaffar för er på nåt sätt! Det är jobbigt att gå och vänta på nåt. Kan Ken prata om sitt kontrakt på nåt sätt och se till att han kan vara hemma under den tiden eller det kanske inte fungerar så?

  SvaraRadera
 2. Det beror lite på vilken sits Ken är i, men han är väl active duty och deployed? Då spelar det ingen roll att han inte är i USA, som government employed uppfyller han ändå kraven på att få ansöka om visum för dig så det kan ni göra ändå!

  Jag hade nog skickat in ansökan för fästmövisum i september/oktober i år om jag varit dig, det hade nog blivit lagom för att kunna flytta över i juni 2012. Jag tror inte det är många som råkar ut för samma strul som jag hamnat i så vanligtvis fungerar nog tidsberäkningen :)

  SvaraRadera
 3. Ajdå, han är alltså inte deployed utan anställd som civilian contractor..hmm..men är han fortfarande government employed? Om han är det kanske han kan ansöka åt dig ändå, fast om han är anställd av ett företag går det nog inte.

  Om han inte kan ansöka åt dig medan han är utomlands har ni ju inget val än att vänta tills han är tillbaka i USA. Då har ni att välja mellan att du åker dit på "turistbesök", ni gifter er snabbt och ansöker om Adjustment of Status och du stannar helt enkelt bara kvar i USA.

  Alternativt ansöker om fästmövisa när du är kvar i Sverige eller, om ni redan gift er, "hustruvisum" :) Dessa tar NORMALT sett ungefär lika lång tid så det är upp till er om ni vill gifta er innan eller efter ansökan.

  En av anledningarna till att vi valde att gifta oss först och gå direkt på immigrations-visat var att vi inte ville gå och vänta på fästmövisat först, för att sedan efter att jag åkt in i USA och vi gift oss, behöva gå igenom en process till. När jag väl flyttar till USA får jag nu mitt green card direkt och kan ta körkort och söka jobb och allt sånt på studs.

  (Såhär i efterhand kan man ju tycka att det var fel beslut tidsmässigt men det är bara för att vi hade sån otur och allting har blivit fördröjt.)

  Jag förstår att du tänker mycket på det här, det är stora beslut och kan ta lång tid. Ett annat alternativ är ju om Ken bor i Sverige i 6 månader, då kan ni få snabb expeditering via ambassaden i Stockholm (direct consulate filing). Du vet säkert redan allt jag skriver men det skadar nog inte att upprepas om nån annan intresserad läser..

  Hoppas ni hittar bästa lösningen för er!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Som Helena skriver sa ar det svart att veta hur lang tid det tar for just er. USCIS verkar inte folja nagon logik och jag tror det handlar mer om tur el otur. Vi alla tre som kommenterat verkar ha gatt igenom olika processer (om Trillingnoten gifte sig i Sverige o inte har sitt green card an, det vet jag inte, gissar bara)och Linnea har erfarenhet fran en 4e process. Jag gifte mig har i USA (inte pa turistvisa da jag redan bott har i 4 ar innan vi gifte oss) o gick igenom adjustment of status processen. Det tog ca 4 man innan jag hade mitt green card, arbetstillstandet tog ca 3 man och jag hade ju redan korkort, SSN# o allt det. Er situation ar ju lite speciell da ni inte vet nar Ken kommer att vara i USA. For pa K1 visat maste man val resa till USA inom en viss tid efter man fatt det o sen gifta sig inom 90 dar efter ankomst?
  Du kan som Helena sager aka dit pa turistvisa o gifta dig MEN du maste kunna bevisa att du inte akte dit for att gifta dig utan att det var ett spur of the moment. Dock ar det mycket lattare for oss svenskar att ga igenom processen da vi inte ar overrepresenterade i immigration statistiken. Pa var intervju stallde de inga fragor alls, INGA, vi behovde inte ens visa ID. Konstigt, men skont.
  Jag rekommenderar visajourney och att stalla sa manga fragor som mojligt till alla oss som gatt/gar igenom processen. Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Jag tänkte försöka komma med lite tips men jag ser att visum experterna redan gjort allt! Casey är SUPERDUKTIG på alla papper etc så har du frågor så maila!

  SvaraRadera
 6. Tack för alla tips. Ni är underbara :)

  SvaraRadera
 7. Svårt eftersom ni inte vet när Ken kan åka tillbaka till USA. Men om han kommer hem sommaren 2012 så skulle jag börja med papprena september-oktober i år. Jag lider verkligen med dig och vet vad du går igenom. Ännu jobbigare är det för dig att han är där nere.
  Om det är något du behöver hjälp med så hjälper jag gärna igen =) Som sagt så tycker jag k1 visumet fungerar bra.
  Kram

  SvaraRadera

Skriv gärna några rader! :)