7 juli 2014

Svar på frågor om livet i USA.

God förmiddag från +33C Texas. Klockan är 11.30am i stundens skrivande...Idag ska det bli varmt och jag tänkte gå ut om en stund för att lapa lite sol innan det blir allt för hett.

Jag tänkte svara på några av frågorna som jag fick under helgen och det var bra frågor som jag verkligen fick tänka till ordentligt på. 

Vad saknar du mest med Sverige nu när du varit "hemifrån" ett tag?

Först och främst så saknar jag min familj och vänner väldigt mycket, men det har faktiskt gått bra med hemlängtan so far. Därefter kommer all mat, riktig svensk husmanskost och go-fika. Också att kunna ta promenader till närmaste butiken, promenader i friska luften och i den gröna fina naturen vi har hemma. Till och från saknar jag också det svenska "systemet". I Sverige vet jag vad jag har "rätt till" och hur det fungerar, men här lär jag mig fortfarande och det kan vara frustrerande till och från.

Vad är de värsta kulturkrockar du upplevt så här långt? 

Angående kulturkrockar, så känns det som jag är uppe mitt i alltihopa just nu och jag lär/observerar saker varje dag. Jag är förvånad över hur lite amerikaner vet om geografi ex. Europa. Fick en fråga på jobbet vart Sverige ligger? Jag svarade Norra Europa, norr om Tyskland, Skandinavien...varpå jag fick tillbaka...det säger inte mig något! Okej...Google Maps anyone?! Favoriten var nog när jag var inne i en affär efter att jag precis hade flyttat hit och skulle betala och bli av med alla småpengar, varpå jag fick en blackout och lämnade över en näve med mynt(såå pinsamt). Ursäktade mig och sa att jag inte lärt mig alla mynt ännu, då jag precis flyttat hit. Biträdet frågade vart jag kom ifrån varpå jag svarade Sverige och fick svaret tillbaka...Ohh the Alps are sooo beautiful. Orkade inte förklara utan tackade för mig och gick.

Jag är också fortfarande så fascinerad av vilka prisskillnader det är här jämfört med Sverige. Märkeskläder, väskor, smink, mat - allt! Stort plus!

Alla är väldigt vänliga, outgoing och hjälpsamma, men lite svårare att "komma in på livet".

Nästan vant mig vid att bli kallad Ma'am överallt. Butiker, restauranger o.s.v. Yes Ma'am, Do you need any help Ma'am? På jobbet måste jag också använda denna fras, vilket i början var lite ovanligt.

Trafiken. Avstånden. Bilkörandet. Det tar ca. 5-10 sek för de flesta att börja köra när ljuset slår om till grönt, vilket gör att ca. 4 bilar hinner igenom. Omkörningsfilen används flitigt, men inte för att passera utan för blockera resten av trafiken, helst 5-10mph under hastighetsgränsen. Jag har också sett folk sminka sig i bilen under tiden de kör, andra tala i mobilen och ha ett noteringsblock i andra handen...vart är händerna på ratten?! Galet!! Det tar mig ca. 25 minuter i morgontrafik att komma till jobbet, ännu längre på hemresan.

Och kan du tänka dig att bo här "forever and ever"?

Just nu är det svårt att förutse vart vi kommer bo i framtiden, men jag tror dock att vi kommer stanna i Texas ett par år framöver, men nej jag skulle inte vilja bo här i all tid och evighet

6 kommentarer:

 1. Fint skrivet! Var i USA är vädret ungefär som i Sverige, med 4 årstider?

  SvaraRadera
 2. Oj, svår fråga då jag bara sett delar av landet ännu, men jag skulle gissa New York och möjligen Colorado. Ni som bor i USA får hjälpa mig på traven :)

  SvaraRadera
 3. Vi har fyra årstider i norra USA, Minnesota, Wisconsin, Michigan osv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt. Tack så mycket för hjälpen. Har ännu bara sett södra USA...

   Radera
 4. Den där med alperna är ju en klassiker haha! Och mynten kommer jag a l d r i g lära mig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bara stirrade på henne...liksom skämtar du med mig nu eller? Men hon menade det verkligen...stackarn :) En klassiker!

   Radera

Skriv gärna några rader! :)