7 juni 2013

Getting Americanized - The driving issue.

Jag är jätteglad för alla era kommentarer och inlägg på era bloggar om livet i USA- ser verkligen fram emot att flytta dit.

Jag satt ute igår och slöläste(!!) Alabamas Driver Manual och undrade för mig själv - hur svårt kan det vara?!

Många har kommenterat via Instagram och nämnt att det är easy peasy, men för någon som aldrig tagit körkort i USA alt kört så mycket i USA, så kan det vara informativt att veta vad som händer och stegen som leder fram till ett American driving license =)

När kan jag ta mitt körkort?

Varierar det från stat till stat eller är det verkligen så enkelt som alla beskriver det?

Gör man teorin och uppkörningen på samma dag?

Kostnad?

17 kommentarer:

 1. Det varierar från stat till stat.
  När jag tog mitt körkort för länge var det skitlätt. Jag körde upp med en kvinna från DMV i min egen bil. Vi körde runt kvarteret.
  Kostnad för mkt länge sen var 25 dollar.
  NU tar min dotter körkort, och det är mkt hårdare bud för HS barn. I nästa vecka kör hon med instruktör, och sen får hon kortet. Kostnad för instruktören och hans körtimmar är 350 dollar.
  Men för dig som har körkort och är över 21 kommer det att bli LÄTT!! Vart du än kommer i USA.
  Körkortet fixar du galant.Lovar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att man får ha sin egen bil eller jag hoppas så i alla fall - en liten trygghet.
   Tack för allt pepp - era tips och goda råd är kanon!
   Ha en fin helg!

   Radera
 2. Om du redan har svenskt körkort och har körvana kommer du inte ha några problem att ta körkort. Precis som Annika berättar skiljer reglerna mellan staterna. När jag tog körkort i Connecticut för nio år sen behövde jag inte ens köra upp, personen på frågade mig hur länge jag haft svenskt körkort, över 20 år, och konstaterade att då måste jag ju kunna köra... Är det till Alabama ni ska flytta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men guud vilken lyx det låter som :) Hade jag haft ett tyskt körkort, så hade jag typ kunnat göra samma sak i AL, men icke.
   Vi kommer inte att flytta till AL, men mina svärföräldrar bor där så någon gång lär jag väl köra där igen.
   Jag hoppas att det kommer att gå vägen, bokstavligt talat!
   Ha en fin dag.

   Radera
 3. Å, så roligt att det går framåt nu. Är det klart att ni ska bo i Alabama?
  Håller tummarna att det går snabbt med allt nu!

  Jag körde upp i CT, easy peasy. Inget att vara orolig för. Körtiden är "runt kvarteret". Glöm inte att hålla "tio i två" :)
  16 frågor, du ska ha typ 12 rätt.

  Ha en fin helg!

  Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Godmorgon!
   Det känns underbart och det händer massor just nu!
   Vi kommer inte att bo i AL. Jag var och hämtade driver manualen tillsammans med min svärfar förra året, då jag var där på besök. Tänkte att jag åtminstone kunde börja läsa lite och få en uppfattning om vad som komma skall.
   Polismannen sa till oss, att om jag hade haft ett tyskt körkort, så kunde jag bara byta till ett amerikanskt - fusk!!
   Haha det gamla tio i två greppet ska jag inte glömma bort :)

   Ha en fin helg!

   Radera
 4. Det kanske beror på vilket typ av visum man åker in på, men jag har hört av flera fall att du inte ska säga att du har ett svenskt körkort för ibland kan dom ta den från dig, och den är mycket mer värd än ett amerikansk!

  Två händer på ratten, blinka och titta mycket, så var det i Kalifornien plus att stanna HELT vid stopp skylt.
  Jag hade teorin först sen en månad senare var första lediga tid för uppkörning. Kostade runt $20.

  Du grejer det! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ooojj.. :/ Det hade jag inte hört tidigare! Men knepigt..
   Tack för tipset och jag ska verkligen komma ihåg alla era tips! :)

   Ha en fin dag!

   Radera
 5. Har du körkort i Sverige och tar ett amerikanskt tror jag absolut inte du har nåt att oroa dig för. Kanske är skillnad om du inte har ett svenskt körkort först. Visst kan det skilja sig från stat till stat, men overall är det verkligen inget att oroa sig för! I CT måste man nu ta en "safety course" innan man kan at sitt körkort. De erbjöds antingen en lör-sön 8h sammanlagt, eller så erbjöd de 4kvällar en vecka.. Kostar $125 eller $225.. Nånting sånt. Kan hända att det höjs med åren. Teorin var basically common sense! Klart det skulle väl inte skada och fräscha upp minnet lite..;) men again, oroa dig inte allt för mycket! Körningen, haha ja körningen... Även där, kan du köra så har du inget att oroa dig för. Kör bara försiktigt, var noga med att verkligen stanna på stop. Jag var ute i knappt 10min... Runt kvarteret, ett block.. Höger, höger, höger, höger och parkera. Jag oroade mig en del innan, men det visade sig verkligen vara in vain. De hade drop in för teorin, fick tid för uppkörning inte långt efter. Beror säkert på när på året och vart du kär upp hur snabbt du kan få en tid. Det där kommer du klara galant! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina tips.
   Verkar ändå som att det skiljer sig lite från stat till stat "inför" körkortet med kurser osv, men själva uppkörningen verkar vara av samma stuk.
   Ha en fin helg!

   Radera
 6. Ohh.. Kom på det. På DMV's hemsida finns det säkert test frågor du kan ta som skulle kunna vara med på teoriprovet. Det fanns iallefall i CT..:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men guud vad bra. Tack snälla för tipset, då får jag kika in och kolla läget där.

   Radera
 7. Jag tog mitt Kaliforniska körkort precis när jag kom och det kostade 32 dollar att ansöka och då ingick ett teori-prov och en uppkörning. Teori-provet bestod av 36 frågor där man får ha högst 6 fel. Jag läste det lilla häftet och gjorde några övningsfrågor som fanns i häftet och på nätet - och det gick galant :) Det roliga är att väldigt många övningsfrågor kom på det riktiga provet. På min uppkörning tog vi en tur i ett villaområde nära DMV - det var över på 20 minuter och inga svårigheter. Parkera vid trottaren och sen backa rakt. Sen svänga lite hit och dit och tillbaka :)

  Kommer gå galant! Särskilt om du redan har körkort och körvana från Sverige :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar!

   Låter som att det är bra öva och träna lite extra på övningsfrågorna :) Bra överlag i alla fall.
   Helt otroligt vad det skiljer sig från Sverige.
   Ha en fin helg!

   Radera
 8. I North Carolina är det tydligen standard att göra "three-point-turn," se till att du vet vad det är ;) Jag gjorde teorin, supersimpel och sen gick vi direkt ut till (min egen) bil och körde i ca 5 min. Nu kuggade jag ju första gången eftersom jag inte vad en three-point-turn var och hon vägrade förklara för mig. Veckan därpå fick jag köra upp igen, en ny 5 minutersrunda och klarade det. Verkligen enkelt och inte alls som att ta körkort i Sverige. Tips är att boka tid hos DMV istället för att bara gå dit för då slipper man vänta, det kan ta låååång tid om man har otur. 4 dollar kostar körkortet här. 2 dollar extra fick jag betala för att jag inte hade något papper som visade var jag bodde eller något sånt så hon var tvungen att fylla i det manuellt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar!
   Den där three-point-turn har jag kikat på och jag tror mig veta hur man sk göra den manövern, vilket verkar vara ganska vanligt förekommande.
   Känns när jag läser era kommentarer som att det ändå låter ganska lovande inför framtida teorin och uppkörningen.
   Ha en fin helg!

   Radera
 9. Jag gjorde teroin i NY nyligen och fick alla rätt. Det enda jag gjorde var att öva på denna sida:
  http://education4drivers.com/dmv-practice-test.htm

  Längst ned kan man välja stat att öva i. Och så kommer ett övningstest. Frågor byts ut varje gång man laddar om...Efter några dagar kan andra frågor komma också :)

  SvaraRadera

Skriv gärna några rader! :)