10 juli 2017

Sweden Pt.1 - Resa med hund.

God Morgon,

Tänk att det har gått en vecka sedan vi kom hem från Sverige. Två veckor gick snabbt, men vi är glada över att vi kunde göra resan möjlig.

Hela familjen reste till Sverige, även vår Vizsla Linus, för er som inte visste det och vi fick så mycket frågor från medresenärer om hur det var möjligt att ta med en sån stor hund(30kg) i kabinen. So, let me explain...

Linus är en certifierad servicehund och han är en ESA(emotional support animal), vilket innebär att han kunde följa med oss i kabinen. 

Men det är inte bara att ta med en hund och slänga på en väst som säger servicehund bara sådär...det har varit en del diskussioner om det i USA.

Ken är den som fick registrera Linus som sin ESA, vilket gjordes 2015 och Ken hade flera konsultationer med en psykolog(PTSD från tiden i Irak och Afghanistan).

För att flyga utomlands med Linus behövde vi ha ett hälsointyg(mindre bok) från veterinären här i USA, alla vaccinationer uppdaterade, microchips avläst med mera. Hälsointyget fick hämtas upp 10 dgr innan avresa till Sverige, för det var dom regler som Sverige hade.

Innan avresa fick vi också ringa till flygbolaget eller i samband med bokning och meddela att vi hade med en servicehund med oss.

Ombord på planet fick vi sitta vid sk. bulkhead seats, som gjorde det möjligt för Linus att kunna ligga ner under resans gång.

En annan återkommande fråga, var hur vi gjorde med kisse-pauser för Linus eftersom det var en såpass lång resa, och vi rastade honom på morgonen innan första flyget till New York, gav honom lite att äta och dricka och på flyget fick han isbitar och små snacks. Vid Newark hade de speciella uteplatser för hundar sk. relief areas vid alla terminaler, vilket var helt suveränt! Och det var faktiskt kabinpersonalen som informerade oss om detta.

På Arlanda fick vi gå igenom tullen och en tjänstekvinna kollade igenom våra dokument, innan de släppte igenom till väntade föräldrar.

Hela resan var en stor erfarenhet för oss och Linus har varit så otroligt duktig och lydig. Vi fick många komplimanger av såväl TSA, kabinpersonal och resenärer och vi var stolta som tuppar.

För ett tag sedan skrev jag om United och deras lilla fadäs, men jag måste säga att vi hade en väldigt positiv upplevelse med dom. Allt från bokning, flygplats personal till kabinpersonal. De gjorde allt!! för att vi skulle få en behaglig resa. De flyttade t.o.m runt på folk, så att Everest kunde få sitt egna säte, vilket gjorde sån stor skillnad. Och glad tror jag att den mannen blev, som flyttades till businessklass istället =)6 kommentarer:

 1. Åh vad bra att han kunde sitta med er i kabinen. Vi har aldrig tagit med vår hund och en av anledningarna är att vi aldrig haft bara ett ställe vi bott på när vi besökt Sverige och Finland. Annars hade jag gärna tagit med vår Dino som jag alltid saknar när vi är bortresta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kändes jättebra att han kunde följa med! Känns alltid jobbigt att lämna honom, speciellt under en såpass lång tid, så jag förstår dig verkligen.

   Kram!

   Radera
 2. Hej! Va roligt att han fick följa med i kabinen :)

  När det gäller ESA, finns det också i Europa? Eller bara om man flyger till o från USA?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller överallt förutom Irland och vissa länder

   Radera

Skriv gärna några rader! :)