21 augusti 2014

Amerikaner Och Visdomständer.

Ointressant iofs, men jag var på återkontroll till tandläkaren någon vecka innan jag kom hem till Sverige. Hade en bissing som ilade och som jag var 120 % säker hade hål i sig...

Men det visade sig bara vara ilningar och jag fick råd om ny tandkräm i djungeln av A L L A tandkrämer som finns att borsta gaddarna med i USA.

Dock var inte besöket inte över där, utan tandläkaren hade "hittat" något annat för honom oroväckande...umm okej?! Jag hade minsann T V Å visdomständer kvar i underkäken och det kunde man ju typ inte ha när man är vuxen...Quoi?

Han hade sett två skuggningar där visdomständerna höll på att komma upp, en gynnsam plats för bakterier att gro och frodas, vilket kunde leda till tandlossning och att käken kunde påverkas o.s.v. 

Bedömningen: Visdomständerna s k a ut!! Jag fick ett referral letter(remiss) till en kirurg som kliniken rekommenderade och de skulle ut a.s.a.p.

Jag har hört flera av mina kollegor som varit och opererat bort visdomständerna trots att de inte har några problem...även Ken har också opererat ut sina. 

Är det vanligare i USA än i Sverige?

13 kommentarer:

 1. Ja, det ar som du sager. Det ovanligt/konstigt om man har visdomstanderna kvar som vuxen. Jag fick samma besked nar jag flyttat hit. Tydligen tar de flesta ut dem i tonaren har.

  SvaraRadera
 2. Det kanske är så. Min man hade problem med en av sina visdomständer då vi bodde i Alabama och då fick han en remiss så att de fixade att de tog ut alla fyra visdomständerna på en gång. Inte kul de första dagarna då stackaren inte kunde äta annat än flytande soppor och smoothies. De sövde ner honom så att det var inte fråga om lokalbedövning när de skulle ta dessa fyra.

  SvaraRadera
 3. När vi bodde i USA förra gången, mellan att min dotter var 6-10 år, så sög hon på ett finger. Tänderna var fina, men tandläkaren ville sätta in en permanent attrapp för att tvinga henne sluta. Skulle bli hur dyrt som helst.
  Jag konsulterade då en bekant (tandregleringsspecialist) hemma i Sverige. Hon hävdade bestämt att man gör väldigt många onödiga tandingrepp i USA - t.ex sätter tandställning i för tidig ålder så de behöver justeras senare, utdrag av tänder etc - av ekonomiska skäl. Man vill helt enkelt tjäna pengar.
  Om hon har rätt eller ej kan jag inte svara på men har därefter alltid haft den aspekten i bakhuvudet när tandläkare och läkare föreslår ingrepp eller undersökningar i USA.

  SvaraRadera
 4. Wisdom teeth, miss Linda och så skakar de på huvudet. Varje gång jag går till tandläkaren här. Men än så länge är de kvar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt otroligt! Jag tänker precis som du behålla mina.

   Radera
 5. Här i Sverige tar man bara bort dem om de orsakar problem, fast en del passar på i sena tonåren när tandvården fortfarande är gratis, men inte på begäran från tandläkaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker behålla dom, då jag inte har några problem från dom överhuvud taget...de vill tjäna pengar och jag vill absolut inte ha några komplikationer.

   Radera
 6. Men gud, amerikanarna är BESATTA av dom där jävla visdomständerna. Dom skall alltid dras ut, oavsett om dom skapar problem eller inte verkar det som. Jag har mina kvar, de har kommit upp men skapar inga problem. En eller två är halvvägs uppe, och det gör ju ont ibland. Så länge det inte blir infekterat och dåligt så tycker jag det inte spelar mig någon roll att dem är kvar. Min svenska tandläkare sade att dem inte påverkar något annat i mitt bett osv. Du kanske kan rådgöra med tandläkare nu när du är hemma?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur?! Helt besatta!! Min tandläkare här hemma i Sverige sa att jag absolut inte hade några problem med de två som är kvar, så varför ska jag plocka ut dom i onödan typ...? Galet!!

   Radera
 7. Dra inte ut dem om de inte orsakar stora problem. Det kan få hemska konsekvenser att dra ut visdomständer. Kolla in denna sajt:
  http://www.teethremoval.com/yourstory.html
  Känner också en kille vars ansikte/kranium kollapsade efter att han tagit bort sina visdomständer. Fick dålig syn bland annat. Säger som någon sa ovan: De vill bara tjäna pengar.

  Hej fōrresten och tack för inlägget på min blogg! :) Du åkte till Sverige i rätt tid, vi har 101 grader här och i helgen ska det bli ännu värre. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och välkommen till mig blogg :)
   Jag vart faktiskt förvånad över att de ville plocka ut mina visdomständer, då jag absolut inte har några känningar ifrån dom. Helt galet och jag tänker behålla dom!

   Radera
 8. Min tandläkare i Sverige sa att det såg bra ut med mina visdomständer. När jag var på kontroll i USA så ville dom så fort som möjligt dra ut dom. Jag väntade tills att två av fyra hade kommit it in innan jag drog ut dom. Det är precis som många andra sa, dom vill tjäna pengar i USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min tandläkare här hemma sa precis samma sak. De två visdomständer som jag har kvar är det inga fel med, så jag vart förvånad att tandläkaren i USA ville ha ut dom så fort som möjligt. Money money money...

   Radera

Skriv gärna några rader! :)