14 januari 2014

Reflexioner á la 5 veckor.

Nu har jag varit här i USA i nästan 5 veckor och börjat lägga märke till vissa skillnader både här hemma i huset och ute.

Hemma
Heltäckningsmattorna -  En riktig dammfälla och såå onödiga att ha, men det är USA. 
Kompostkvarn - Vet inte om det finns hemma i Svea, men det var nytt för mig att ha en kompostkvarn i diskhon.
Tvättmaskinen - Vi har en Whirlpool, där man lägger i tvätten uppifrån om ni förstår (toppmatad?!) vad jag menar och alla dessa tvättmedel och sköljmedel som ska i. Väldigt förvirrande i början :)
Sängkläderna - Låter helt galet, men jag har ännu inte vant mig vid alla dessa kuddar och alla andra lakan som ska på när vi bäddar. Bed skirt? Fitted sheets m.m. Saknar svensk påslakan!

Ute och runtomkring
Posten - Varför kan man bara köpa frimärken på postkontoret? Behändigt dock att lämna post/brev i brevlådan som hämtas av brevbäraren.
Sopor - Här får man ställa ut tunnorna på vägen när de tömmer soporna, vilket de gör på tisdagar i vårt kvarter.
Trafik - Trafikregler och trafikljus, fortfarande ovant att köra här!
Mataffär - Man plockar inte i matvaror själv i kassar, utan har någon som gör det åt en.
Vädret - Blir tokig på vädret här. Ena dagen varmt, nästa svinkallt, men det stoppar inte en del från att gå klädda i skjorts och flipflops..hmm

Jag kommer säkert på mer saker och får nämna dom vid senare tillfälle..

19 kommentarer:

 1. Påslakan finns på Ikea! Fitted sheets är ju bra om man har en stor amerikansk säng, de har ju oftast inte bäddmadrass på samma sätt som vi är vana vid från Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha nej verkligen. Sängen är enorm och inte vad jag är van vid, men det är som att sova på ett moln..underbart. Lakanen är dock något som jag måste vänja mig vid, men det går än hittills.

   Radera
  2. Fitted sheets är nog den bästa uppfinningen i världen! Jag älskar att Ikea har det här i Sverige också! Vilket underbart fint hus ni bor i

   Radera
 2. Kul att läsa lite reflektioner. Jag vet ju att du inte varit här så länge, och knappt har hunnit landa i tillvaron.
  men roligt att höra vad du tycker.
  Påslakan!! Absolut, köp på IKEA. De har massor att välja på. MASSOR. Jag har inte vant mig vid den amerikanska varianten fast jag varit här länge. Började löpa påslakan på IKEA så fort de började sälja dem här i US. Det var länge sen :-).
  Heltäckningsmattor, ett helsike. Fler och fler lägger in trägolv.
  Kompostkvarn, gillar!!!
  Vädret på vintern är galet. OCH vi har enorma tempsvängningar längs östkusten. OCH ni har det tydligen i Texas också. Jag märker att jag tål det allt mindre, vädersvängningarna.
  Som sagt, jättekul att läsa om dina första intryck!!! Keep it coming!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har ett IKEA ungefär 1 timme ifrån där vi bor och det är toppen att veta att det finns bra bäddsets där om vi skulle vilja byta i framtiden. Just nu kör vi amerikanskt :)
   Kul att se så många kommentarer och åsikter och jag lovar att det kommer mer i framtiden om vad jag finner knepigt..
   Ha en fin dag!

   Radera
 3. -Jag tankte faktiskt skriva en kommentar om just din sang nar du la in bild pa den, men tror jag glomde det. Att ni just valde "den amerikanska varianten" nar du och Ken har bott tillsammans pa andra stallen och vana vid andra saker an just amerikanska lakan och comforters. Jag kan inte sova med den varianten, vi har alltid haft paslakan med "istoppstacke" och innan jag fick tag pa den billigare varianten pa IKEA, kopte vi svindyra for att ha overhuvudtaget dar vi fick tag pa. Bedskirts och fitted sheets ar ju bra, for att det haller madrassen frash och vanliga lakan ligger ju inte kvar om man inte har en tunn baddmadrass ovanpa den tjocka madrassen. Det ar fint med dessa olika sets med comforters etc, men jag tycker SA ofrascht da man inte kan tvatta dom lika smidigt, kemtvatt, och lakanet som ska ligga emellan hamnar ju pa nagot konstigt satt alltid nere vid fotterna iallafall..

  Daremot har jag garna manga kuddar, DOCK med orngott pa for att sova. Jag vet att manga anvander aven sina "prydnadskuddar" till att sova med, men igen, alldeles for ofrascht for mig. Jag har hellre en sang med paslakan, kuddar med orngott, ett fint overkast och sen eventuellt ett par prydnadskuddar pa det.

  - Kompostkvarn ar bra for flingor etc, har anvander jag det inte till mycket mer. Jag vet dock att flera bekanta anvander sin till all salladsskrap etc, men jag tycker att det garna luktar illa och att det aven kan satta stopp?! Nej, mindre rester etc ar ok, men storre saker tycker jag anda att man hellre vill kasta pa normalt satt. Jag kor anda en halv citron etc ibland i min for att just gora den lite fraschare..och alla gummikanter etc, tar man ju ut och diskar/slanger in i diskmaskinen.

  - Heltackningsmatta...det ar vad det ar. Ibland kan jag dock tycka att det ar skont just i barnens rum, da dom alltid sitter pa golvet och leker och det kanns varmare och mer ombonat an bara en vanlig matta. Har har manga ocksa bara kakel och kakelgolv i sovrummen kanns ju sadar....

  - Trafik antar jag att du reagerar pa att man svanger hogersvang aven vid rott ljus? Haha, det var nagot jag hade svart att vanja mig vid, annars kan jag inte komma pa nagra direkta olikheter, mer an hastighetsbegransningar har och dar.

  - Posten, du skriver att man bara kan kopa frimarken pa postkontoret? Nej, i varenda mataffar kan du kopa frimarken i kassan. Har fragar dom ofta om man vill ha frimarken eller is innan man checkar ut, isen da man ju tar dom kassarna ur frysen pa vag ut..Sager dom inte det i er mataffar, fraga!

  - Packa kassar..ett evigt gissel tycker jag. Dels for att vissa inte alls bryr sig om dom slanger ner tunga kartonger ovanpa gronsaker och frukt, frysta saker ovanpa brod etc...Tycker det ar hopplost och man far ha stenkoll ibland. Sa kan jag /hinner jag med att packa sjalv sa gor jag garna det....Dessutom ar bade plast och papperspasar av sa dalig kvalite, att jag rekommenderar dig att ta med tjockare matkassar sjalv i tyg/plast som man kan packa mycket battre i.

  Det finns mycket att reflektera over med skillnader, kul att hora dina asikter!

  Kramar!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi trivs båda väldigt bra med den amerikanska varianten på säng, men det är det där med lakanen som jag måste vänja mig vid. Vi har en IKEA säng i gästrummet, men kör med amerikansk bedset även där. Vi får se i framtiden om vi ändrar på det eller inte.
   Kan man köpa intl frimärken i affären också? Hmm det visste jag inte. Måste fråga nästa gång jag är där :)
   Det kommer garanterat att komma fler inlägg framöver med saker som är nya för min del, både positiva och negativa.

   Radera
 4. Jag tror att svenska påslakan finns på ikea och frimärken går att köpa i mataffären :) Finns mycket att vänja sig vid men det mesta som förvånade mig i början börjar jag vänja mig vid.. Eller nej, det där med påsar har jag fortfarande inte vant mig vid, står fortfarande awkwardly vid sidan om och försöker hjälpa till och är mest i vägen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur? Känns lite konstigt att stå vid sidan om.. :)

   Radera
 5. Som andra sager, man kan alltid ta med sig sina egna pasar. De slosar sa otroligt pa plastpasar har, de ar ju sa tunna och duger inte till mycket sa antingen far man anvanda tva eller bara lagga nagra saker i varje. Vi brukar ga till self check out sa vi scannar och packar allt sjalva. Sa lange man inte handlar en hel vagn full med grejer ar det super tycker jag. Jag koper mina frimarken pa posten men brukar kopa 20 eller sa at gangen istallet sa man slipper aka dit varje gang. Speciellt for att skicka papper, vykort etc till Sverige ar det ratt behandigt att ha hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett slösande på påsar och ofta går dom sönder innan man hunnit hem. Angående frimärken var jag och köpte intl igår, bra att ha hemma.

   Radera
 6. Precis vad jag tänkte när jag kom! Det jobbigaste var heltäckningsmattor, jag dammsög som en tok hela tiden och slet ut två dammsugare under på kort tid. Nu har vi lyckligtvis inga mattor längre så det är skönt :) Nu har jag börjat vänja mig vid att någon annan packar mina matvanor, jag tycker nästan det är lite skönt ibland :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag längtar verkligen till den dagen då vi slipper mattorna..dammsuger ofta jag också med den icke så smidiga dammsugaren :)

   Radera
 7. Heltäckningamattor: tyckte som du i början då vi bodde i USA men sedan vande jag mig och började tycka att det trots allt var rätt sköna och gosiga under fötterna. Hade bara heltäckningsmatta på ovanvnåningen och i sovrummet.

  Tvättmaskin: finns allt från kass maskiner till riktigt bra. De vanliga toppmatade maskinerna i USA är oftast inte något vidare. Det finns frontmatade moderna och superbra maskiner. Se gärna till att framöver skaffa en tvättmaskin som värmer upp vattnet med internal heater annars blir det aldrig varmare än vad du max får upp kranvattnet till. Har man inte internal heater i maskinen får man istället använda klor för att få allt rent och hygieniskt när det gäller underkläder och sådant.

  Påslakan finns i USA men de är mycket dyrare än i Sverige. Påslakan finns också på IKEA till bättre pris. Fitted sheet är smart, som alltså är ett underlakan med resår runt om. Bedskirt är alltså något man har under madrassen för att man ska slippa se det som ligger under sängen. Just sängkläder är också ganska dyrt i USA. Det är en hel vetenskap att köpa sängkläder. När man sedan kommer till affären är det massor med dyra fina lakan i pure Egypian cotton med si och så många thread counts. Jag höll på att bli galen i början då jag bara ville ha vanliga bomullslakan.

  Vad har ni för dammsugare? Jag hatade de vanliga amerikanska dammsugarna. Investerade i en Elextrolux cannister vaccum (svensk dammsugare). De amerikanska dammsugarna tycker jag är värdelösa.

  Avfallskvarnen är både smart och en helvetespryl. Den kan vara smidig men se upp för den korkar lätt igen. Kör inte majsblast i den och se till att helst inte tappa ner kapsyler eller sådant i den. Vår korkade igen flera gånger och vi fick ta dit rörmokare. Sista rörmokaren sa att han tagit bort sin för att den orsakade mer problem än vad den var värd.
  Kram och jättekul att få ta del av dina reflektioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så kul när ni skriver och berättar om för och nackdelar. Jättekul med så mycket respons!
   Jag har redan haft mina duster med avfallskvarnen..tappade ned en trasa i den varpå vi fick fixa och trixa innan vi fick loss den.
   Vi har en amerikansk dammsugare och jag avskyr den. Tung och eländig :(
   Mycket nytt som varit både positiva och negativa. Jag kommer säkert komma på mer saker under tidens gång..
   Kram från Texas

   Radera
 8. Investera i en europeisk dammsugare! Vi köpte en Miele, bästa köpet!
  När det gäller tvättmaskiner så avskyr jag toploaders. De sliter så enormt på kläderna och tvättar inte så bra. Jag har frontloaders och de är kanon!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom vi fortfarande hyr huset, så var det en toppmatad tumlare och tvättmaskin som fanns i huset, så vi fortsätter med dom tills vi köper/bygger något eget i framtiden. Vi har kikat på dammsugare för jag avskyr verkligen åbäket vi har nu :(

   Radera
 9. Kul läsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Hoppas allt är bra med dig och familjen i Svea :) Har ni vägarna förbi Texas någon gång, så hör av er! :)

   Radera

Skriv gärna några rader! :)