1 augusti 2013

Getting Americanized - College/University Life.

I tidigare inlägg (läs) berättade jag att Ken ska börja plugga, men trots att han har förklarat lite om livet som student i USA, så tycker jag ändå att det verkar komplicerat eller har jag fått allt om bakfoten?!

Fungerar det som i Sverige när man söker in till Högskolor och program/kurser?

Kostnaderna verkar inte vara av denna värld? Finns motsvarigheten till CSN, stipendier?

Jag frågar därför att man vet aldrig om jag måste komplettera vissa kurser alt program för att kunna söka jobb inom mitt nuvarande yrke när jag väl kommer over there och om jag ens kommer jobba med det, vem vet?!?

Vad behöver jag veta om studier i USA om jag aldrig pluggat där?

10 kommentarer:

  1. Så vitt jag vet och förstått är det jättejätteolika beroende på var du pluggar :) T.ex. kostar det generellt mer på östkusten och New England där alla Ivy Leagues ligger. Av de tio dyraste ligger fyra i NY och en i CT. Priset skiljer också om du är en in state eller out of state student.
    Sedan är det skillnad på community college och vanligt college. på community college kan du läsa två år och få en associates degree (vi har inget liknande här i Sverige). På vanligt private/state college där kan läsa bachelor's (4 år i USA jämfört med 3 i Sverige) master's eller doctoral degrees. Utöver det är det också skullnad på vanligt college och ett liberal arts college.
    Ansökningarna kan också vara ganska annorlunda jämfört med Svetige då det kan krävas intervjuer, uppsatser, rekommendationsbrev osv.
    Det finns studielån, men de kommer från privata långivare. Och stipendier går att söka :) Annars kanske du får en arbetsgivare som kan betala de eventuella kurser som behövs för att komplettera din utbildning. CSN kan du nog också få.
    Jag skulle själv vilja läsa min PhD i USA. Det är nog min dröm. Fast först vill jag jobba lite :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Community college verkar vara bäst för mig just nu och vad de flesta rekommenderar. Kostnaden är en annan femma...huu vilka priset!

      Ett stort tack för goda råd och tips och trevlig helg! :)

      Radera
  2. Men eftersom du är svensk medborgare skulle du inte kunna söka CSN då? Många pluggar ju utomlands och får CSN! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan jag absolut göra, men vet i nuläget inte riktigt om jag vill ta lån igen. Har nyligen pluggat hemma här i Sverige...men visst är det ett alternativ :)

      Radera
  3. NEJ!
    Jag sitter ju i processen nu när vår dotter ska börja uni nästa år, Helt otroligt vad komplicerat det är.
    VISSERLIGEN tror jag att det är mer komplicerat när man kommer från HS och till college än om man är vuxen och kommer från utlandet.
    Det är som Nora skriver ovan: det är SAT prov, det är uppsatser, flera stycken, det är rekommendationsbrev. Kort sagt, det är en HEL vetenskap.

    DOCK, detta är mitt råd till DIG; sök ett community college, det är tvåårigt, du får en associate degree därifrån och sedan kan du avsluta din bachelor på precis vilken skola du vill, om du har betyg som räcker etc.
    Som Nora säger så är det vanligt att arbetsgivare betalar collegeutbildningar till viss del.
    Community college är billigare än 4-åriga utbildningar. Jag tror inte det är så svårt att komma in där heller. SÅ sök ett sådant!!

    Sant är att östkustens skolor är skitdyra. Men det är de i Kalifornien också, det ligger ju Ivy leagues, och klassen under, där också.
    Karolina går på New York University (sommarskola drama) nu, det är USAs dyraste universitet, 61,000 dollar i årsavgift. Jag vet, grymma ÖDE alltså!!!
    Vi har absolut INTE en kvarts miljon dollar att hosta upp, tro mig. SÅ om hon ska gå på NYU i 4 år måste det till grants, stipendier och annat. ALLT vi kan få hjälp med måste till! OCH kanske lån också.

    Jag har ju skrivit mkt om detta på min blogg. DET är en djungel!! EN djungel!!
    OCH den är svår att navigera.
    Jag kommer att skriva MYCKET om ansökningar i höst på min blogg.
    När vi var på NYU och hade föräldramöte satt en dam från Admissions i panelen, och hon strök under hur verkligt komplicerad denna process är.
    Ärligt talat förstår jag inte hur de barn som inte har stöttande fldrar klarar sig igenom denna djungel som bara är ansökan. Sen kostar varenda application ganska mkt också, det är pengar du inte får tillbaka.
    En vanlig HS-unge där jag bor (välmående del av USA) söker till ca 10 olika unis.
    In state är alltid billigare än Out of state.
    Studelån finns som sagt, och det ska börja betalas tillbaka direkt då skolan är slut. Ingen pardon ges, så det är hårda bud där.

    Men community college tror jag blir toppen för dig. Det är skitbra att börja så!
    Då kan du ju dessutom känna dig för vad du vill läsa.

    All lycka till!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Community college verkar som en sund idé när det gäller studier. Jag förstår inte att det är dyrt?! MEN jag förstår NU varför man börjar spara till sitt barn/barns studier tidigt. Jeez vilka summor! Crazy.
      Tack för goda råd som vanligt och hoppas att helgen blir fin!

      Radera
  4. Det ar en djungel. Fran min erfarenhet kan jag ju bara beratta om Community College, har har de inga antagningsprov eller eller uppsatser som behover skrivas. Daremot brukar de be en att ta placement prov i matte tex, for att du ska kunna veta vilken niva/kurs du bor borja med. Det kostar helelr inget att ansoka har, men det tar en stund att fylla i ansokan (online), nar du blivit antagen (har tar det 2-10 arbetsdagar, beroende pa nar du ansoker) skickar de mail till dej dar de ber om eventuella andra papper som de behover, betyg fran andra skolor etc. Vi ar tydligen den billigaste skolan i Texas. Om du skulle plugga har, skulle jag gissa pa att du far betala out of state/out of country vilket ar den dyraste varianten saklart sa skulle du fa betala $135/credit hour. De flesta kurserna ar 3 credits och ska man lasa heltid sa innebar det 12 credits ($1620). Det finns studentlan, men de har ratt hog ranta och jag vet inte sakert hur det fungerar med folk som kommer fran utlandet hurvida du kan ansoka om det eller om det ar extra besvarligt, det finns saklart stipendier som man kan soka och jag hade sjalv studielan genom CSN, sa det finns ju olika alternativ. Du kan sakert komplettera en del, men de kan bara skolan avgora, efter att ha sett dina betyg fran andra skolor, savida du inte borjar jobba nagonstans och din arbetsgivare vill att du ska plugga vissa kurser. Som sagt, vissa arbetsgivare betalar for studier medans andra inte gor det.
    Vill du plugga pa en skola dar man kan fa en 4-arig examen kostar de runt $20 000/termin och uppat har i omradet.

    Hoppas detta hjalper nagot!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Är väldigt tacksam för din information och råd samt att det säkert kommer hjälpa fler som söker och funderar.
      Tack :)

      Radera
  5. Jag skulle akta mig för amerikanska stuielån och hålla mig till CSN. Även om du pluggar i USA är det grymt svårt att få jobb för vissa. Liksom jobbmarknaden är inte som den var en gång i tiden. Community college och Associate degree på nått "Mickey Mouse" college som tar låg avgift skulle jag köra på först och sen gå vidare till en skola som har ett BRA namn för meritförteckningen. Och varför säger jag detta? För att jag pluggade 4-år på snordyr skola och jobbat 8 år i USA. Livet i Sverige är enkelt. Du har rättigheter som anställd. Som anställd i USA har du typ noll. Många jobb är gjorda "on will" eller hur det uttrycks och gör att arbetsgivaren har all makt och om det inte passar kan slänga ut dig 5 minuter senare, även om du jobbat där i massor med år. Som sagt, mkt stor skillnad från Sverige på det mesta. Därav att man inte vill dra på sig enorm studieskulder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Studielån över lag just lockar inte speciellt mycket just nu, men om jag ska börja studera så kommer jag att ha det i åtanke. Tack för tipset! =)
      Helt otroligt att det kan skilja så mycket med arbete och arbetsgivare.

      Radera

Skriv gärna några rader! :)